''Balkanac'' (taste of home💓) – best burger in town
Za burger štručke potrebuješ: Nadev:
500 g gladke moke (domač)
kajmak, suho meso, pleskavica, sir, paradižnik,
240 ml tople vode rukola,
čebula, slanina, ketchup;
7 g suhega kvasa lahko
dodate tudi jajce na oko;
3 JŽ toplega mleka
2,5 ČŽ sladkorja
1 jajce
2 ČŽ soli
2,5 JŽ olja
Za premaz:
1 jajce in mix semen
Priprava štručk: 500 g moke presejemo, da se znebimo grudic
(čez cedilo). V toplo vodo stresemo vrečko suhega kvasa in dodamo sladkor. Počakamo,
da se aktivira, naraste. Načeloma s suhim kvasom to ni potrebno, ampak jaz se
vseeno poslužujem te tehnike. K moki dodamo mleko, jajce, sol, olje in od prej
pripravljen kvas. Zamesimo testo, naj bo gladko. Pustimo ga počivati vsaj 30
minut (pokritega s krpo). Po vzhajanju pomokamo delovno površino in še enkrat
pregnetemo testo. Iz testa oblikujemo štruco in ga razdelimo – odvisno koliko
burgerjev želite narediti in kakšne velikosti (za pogostitev ali kosilo). Iz vsakega
kosa oblikujemo malce ploščato kroglo in zopet pustimo vzhajati vsaj 30 minut. Vzhajane
krogle razporedimo po pekaču (na peki papir), jih premažemo z jajcem in povrh
potrosimo semena. Pečemo na 180 ali 200 stopinj, 15–20 minut, odvisno od pečice.
Spremljajte barvo štručk ali pa piknite z zobotrebcem v štručko, če na
zobotrebcu ni sledov testa je pečeno. Pečene štručke damo iz pečice in jih
pokrijemo z mokro krpo (tako ostanejo mehke).
Nadev: prerežemo štručko in na spodnji del damo kajmak. Če je
le možno naj bo domač, ker ti iz trgovine zame niso niti približek domačemu kajmaku, ti so
zame navaden sirni namaz. Čez kajmak položiš par rezin suhega mesa (suvo
meso). Dodaš jajce, čebulo, plast slanine, plast sira, pleskavico, plast sira,
paradižnik, plast slanine, rukolo. Na zgornjo polovico štručke damo ketchup,
pokrijemo burger in na sredino zapičimo ražnjič palčko, da drži (bogato nadevan)
burger skupaj.
Postrežeš samostojno ali s krompirčkom. Jaz sem ga postregla
s pečenim krompirčkom in priznam, da je že sam burger čisto dovolj. 😂😛
Komentarji
Objavite komentar