Svako jelo ima svoju priču.
900 gr brašna + 100 g za pripremu
1 kesica suve germe/suvog kvasca
2,5 dl mleka
2,5 dl vode
1 dl ulja
2 kašike šećera
2 kašičice soli
Udružiti sve sastojke, zamesiti testo. Pustiti, da odmori barem pola sata, na toplom.
Podeliti testo na 6 loptica. Svaku razvuči oklagijom u oblik kruga, tj. okruglog pleha, u kojem će se peći.
Prvu lopticu testa oklagijom, razvuči u krug. Premazati puterom te krug prebaciti na papir za pećenje. Zatim isto to uraditi sa sledećom lopticom testa - znači, razvuči je, premazati puterom pa prebaciti na onu prvu. Tako uradimo sa pet loptica, dakle razvučene i premazane puterom stavljamo jednu preko druge, a šesta, poslednja, se ne premazuje, već se samo razvuče i stavi preko pete.
Na sredinu staviti čašu ili okrugli model za seckanje testa za buhtle, krofne. Ostrim nožem iseći testo oko modla ili čaše, u krug, na 16 delova. U šolji razmutiti jaje, sa malo ulja i jogurta. Premazati sredinu, posuti semenkama od lana. Ostatak preliti i razmazati po čitavoj pogači.
Peći na 180-200°, max. 30 min.
Komentarji
Objavite komentar