Galeta (ali kako porabiti višek sadja)
Jutro. Zvoni prva budilka – izklop. Zvoni druga budilka –
izklop. Zvoni še zadnja, tretja – izklop. Vem, najslabši možen način
prebujanja, a ne znam drugače. Vstanem in kaj kmalu se lotim priprave
zajtrka. Klasika. Banana, jogurt, granola in ostali dodatki. Kava. Na pultu me
nekaj strašansko ''moti'', prav bode v oči – ogromna količina breskev in
nektarin. Pred dnevi, smo po čistem naključju privlekli domov tri polne vreče
obojega, vsak s svojega konca. Nič slabega, a kaj ko je naenkrat bilo vsega preveč.
Sreča, pa je pri nas takšen ''problem'' hitro rešen. Ne
z metanjem hrane v smeti in dopuščanjem, da
preteče rok uporabe, pač pa da pripravimo obrok, sladico,
ipd., iz sestavin, ki jih je v najkrajšem možnem času potrebno porabiti. Razmišljam
kaj narediti iz najbolj sočnih in zrelih nektarin, breskev. Smoothie ne pride
v poštev, saj sem dan prej delala domač ledeni čaj in smo osvežilne pijače
imeli dovolj. Za zajtrk sem že porabila eno breskev, a kaj ko jih ne morem pojesti (pol) kg naenkrat. Hm, kaj pa če bi se lotila peke? Nekaj sladkega, lahkega in osvežilnega?
Brskam po svoji knjigi receptov in zadetek v polno. Za
pozdrav poletju se spodobi narediti galeto (galette).
Francosko pito, ki navdušuje in osvežuje z nadevom ter ne zapolni želodca s
testom.
V skledo sem dala vse sestavine (*250 g moke – Farina za
peciva, *125 g masla – neslani masleni namaz Alpinesse, Meggle, *1 rumenjak, *1
JŽ kokosovega sladkorja, *ščepec soli, *2 JŽ hladne vode), jih premešala in z
roko gnetila (po občutku). Testo je dovolj pregneteno, ko postane povsem gladko. Testo sem zavila v živilsko folijo
in ga položila v hladilnik, za približno 90 minut.
** ''maslo trik'': če nimate masla v obliki namaza ali pa
ste ga pozabili dati iz hladilnika, potem dajte maslo na krožnik in ga pokrijte s
stekleno skledo/posodico. ''Ujeto maslo'' se bo hitreje mehčalo.
… ko je testo počivalo sem se lotila priprave nadeva. Vzela sem
*3 zelo zrele breskve in *2 zelo zreli nektarini (zrele olupiš z lahkoto). Narežeš jih na krhlje in pustiš na krožniku (pokapaš jih lahko z limono). V skledi zmešaš *sok ene
limone, *2 JŽ drobtin in *1 JŽ cimeta.
… testo sem po 90 minutah vzela iz hladilnika in pustila počivati na sobni
temperaturi vsaj 15 minut. Na peki papirju, ki sem ga kasneje položila v
pekač, sem stanjšala testo na približno 0,5 cm višine. Zvaljala sem ga tako, da dobila obliko kroga, s premerom okoli 25 cm. Pripravljeno testo sem prebodla z vilico.
… na razvaljano testo sem položila (samo na sredino, pustila sem 3 cm
praznega roba) prej narejeno *drobtinasto zmes*, *breskve* (zlagaš jih v krog) in
vse prelila s *3 JŽ medu (lahko ga pokapaš tudi po robu testa, saj se s peko med lepo
zapeče, testo lepo obarva in daje zmagovalen okus).
… prazne robove sem prepognila na sredino, da so ''objeli'' nadev.
… v predhodno segreto pečico sem položila pekač in pekla na 180 ⁰C,
30 minut.
**Pečeno in ohlajeno galeto posuješ s sladkorjem v prahu.
… serviraš dobro ohlajeno galeto, samo ali pa z dodatki – sladoled,
smetana, krema, meta, ipd.
Uspešno pripravo galete vam želim, pa dober tek!
Komentarji
Objavite komentar