Čokoladno vanilijeva torta



Rojstnodnevna. Trije rojstni dnevi in eno ponovno rojstvo. Tri ženske. Praznujemo. 💓



Sestavine …

Biskvit: 6 jajc, 150 g sladkorja, 2 vanili sladkorja, 90 g gustina, 110 g gladke moke, 25 g kakava, 2 ČŽ pecilnega praška; 

Ločiš rumenjake in beljake. Zmiksaš beljake s polovično mero sladkorja. Rumenjake zmiksaš (v drugi posodi) z ostalo polovico sladkorja in 2 vanili sladkorjema. V tretjo posodo združiš moko, gustin, kakav in pecilni prašek. Vse suhe sestavine dobro premešaš in jih združiš v zmes rumenjakov (preseješ, skozi cedilo, da se izogneš grudicam). Vsemu temu dodaš še sneg iz beljakov in vse skupaj z lopatko premešaš (ročno, ne mikser). Sneg dodajaj postopoma in nežno mešaj. Dobljeno maso zliješ v namaščen pekač in pečeš (v predhodno segreti pečici) na 180 stopinj, 25–30 minut. Premer pekača je 26 cm.

Ko je biskvit pečen, ga odstaviš in hladnega prerežeš. Brez problema lahko dobljen biskvit prerežeš na tri dele. Vsak del pomočiš z mlekom, da je biskvit sočen (a ne preveč).

Čokoladna krema: 200 g čokolade za kuhanje; 3 dl sladke smetane; 2,5 dl mleka; 90 g sladkorja; 2 rumenjaka; 1 zavitek želatina v prahu (10 g);

Priprava: Čokolado drobno ''narežemo''. V manjšo skledo damo 10 g želatine in jo prelijemo s petimi JŽ hladne vode, pustimo, da naraste/se zgosti. Ta čas pristavimo mleko in ga zavremo. Odstavimo.
Penasto umešamo rumenjake in sladkor, da dobimo gosto zmes. Mleko zopet pristavimo in med nenehnim mešanjem dobljeno zmes počasi vlijemo v vrelo mleko, to skupaj kuhamo še 10 minut (s konstantnim mešanjem). Zadnji dve minuti na pari segrevamo želatino, da ponovno preide v tekočo obliko. Mlečno mešanico odstavimo, ji dodamo čokolado in želatino, mešamo, da se čokolada stopi in vse sestavine lepo povežejo. Ohladimo. V posebni posodi čvrsto stepemo sladko smetano in ji primešamo ohlajeno čokoladno zmes (spet z lopatko, ročno). Kremo nalijemo po spodnji plasti biskvita, nanj položimo drugo plast, pekač prekrijemo s folijo in ga damo v hladilnik. Vsaj za pet do šest ur, najbolje čez noč. Uporabimo pekač v katerem smo pekli biskvit, saj nam pekač z obodom pri vlivanju kreme pride prav.

Vanilijeva krema: 3 dl sladke smetane; 2,4 dl mleka; 80 g sladkorja; 4 rumenjaki; 1 strok vanilje; 1 zavitek želatina v prahu (10 g);

Priprava: Vaniljin strok podolžno razpolovimo in izpraskamo stržen. V manjšo skledo damo 10 g želatine in jo prelijemo s petimi JŽ hladne vode, pustimo, da naraste/se zgosti. Ta čas pristavimo mleko z vaniljinim strokom in izpraskanim strženom. Zavremo in kuhamo 10 minut. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, da dobimo gosto zmes. Med nenehnim stepanjem mešanico postopoma nalijemo v mleko, iz katerega smo odstranili vaniljin strok. Zopet med nenehnim mešanjem kuhamo zmes, da se sestavine povežejo in vse skupaj zgosti. Medtem želatino segrejemo, da preide v tekoče stanje. Prilijemo jo v odstavljeno mlečno mešanico, premešamo in ohladimo. Sladko smetano čvrsto stepemo. Nežno ji primešamo ohlajeno mlečno mešanico. Kremo nalijemo na biskvit v obodu (na drugo plast), potem pa jo pokrijemo s tretjim, zadnjim kosom biskvita.

Če uspete pustiti torto počivati čez noč, se glazure lotite naslednji dan. Stopiš 250 g čokolade in 250 g masla, na vodni kopeli. Odstaviš, dodaš eno JŽ jedilnega olja in spet postaviš na paro za par minut. Olje da glazuri sijaj. S čokoladno glazuro prelijemo samo vrhnji del torte in po njej potrosimo čokoladne ostružke ali drobce.

Rob torte pa premažemo s smetano, kateri smo dodali čokolado v prahu. 




*za lažje rezanje si zarežite kose še na mehki glazuri, saj dlje kot torta stoji, trša je čokolada in rezanje brez lomljenja zgornje plasti zna biti težje. 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Muffini

Zakaj se pozabite smejati?

Pita sirnica