Ne vračam!



... misli ene skodrane Nine ... kosilo sem postavila v pečico, da opravi svoje, imam 20 minut časa ... skuham si kavo, sedem na teraso in pretipkam misli. 

Ne vračam!
Včasih se mi želodec obrne v kakšnih odnosih živimo. Prav zaboli me, ko pomislim, da dnevno izgubljamo vrednote. 

Nikoli in nikdar ne bom delovala po principu milo za drago ali kot ti z mano jaz s tabo. Ne! Vsaka tvoja ‘’zla’’ namera, beseda, vsako tvoje ‘’zlo’’ dejanje je tebi na vest. Že zdavnaj sem se prenehala ukvarjati s takšno vrsto karakterjev. Jaz nisem kompetentna, da sodim, pišem kazen, vračam udarce. Za to poskrbi življenje samo, karma vsakega posameznika.
Vsaka ‘’zloba’’ je odraz tebe. S tem predstavljaš zgolj in samo sebe. 

Če ti človek nameni grd pogled, mu vrni topel. Morda pride k sebi.

Če ti človek nameni grdo besedo, žaljivko, besedno izraža nespoštljivost, mu prisluhni. Naj pove do konca, na koncu se mu zahvali in odidi. Ko ugotovi, da je izvajal monolog, se mu bodo pred očmi zavrtele zgolj njegove besede. Zadele ga bodo, kot strela z jasnega. Zavedal se bo svojih nepravilnih postopanj še prej, kot si misliš.

Če ti nekdo koplje jamo, je ne koplji še ti njemu. Tako ali tako je dovolj ena jama, saj na koncu vanjo pade zgolj  tisti, ki jo je kopal za drugega. In temu istemu pomagaj, da vstane, pokaži mu za nivo višje delovanje, postopanje.

Kjerkoli si, ustvarjaj dobro klimo. Izstopaj. Z dobrimi lastnostmi je vredno izstopati. Trgovina, služba, promet, dom, čakalnica … izrazi najvišjo stopnjo kulture.

Dela gospa za ‘’šaltrom’’ počasi? Predno jo označiš za lenobo leta … pomisli. Morda sama ali z nekom bije borbo, ki je večja od tvoje ‘’borbe’’ v vrsti za tremi strankami pred tabo. Morda dela za minimalno plačo in je ob enem niti ne prejema redno. Morda se šele uvaja – vsi smo bili na začetku kajne? Morda je že 30 let spužva za vso negativiteto, ki pricaplja do njenega ‘’šaltra’’. Namesto, da kritiziraš – nameni lepo besedo, zahvali se, polepšaj ji dan.

Ko ocenjuješ delo, ambient, storitev … na kaj prvo pomisliš? Dobre ali slabe plati? Če na slednje, imaš problem. Prvo v vsaki situaciji poišči pluse, jih izpostavi, minuse omeni, ampak v smislu izboljšave v prihodnje, nasveta. Spet smo tam! Način! Način je tisti, ki šteje. 

Dnevno se obremenjujemo z delom, odnosi, okolico. Zakaj nas mora vedno višja sila z nečim neprijetnim opomniti, kaj v resnici šteje in za kaj je vredno skrbeti, se obremenjevati, reševati. Tudi v najslabšem dnevu imaš razlog, da se nasmehneš – živ/a si. In s tem dejstvom, lahko kreiraš naslednji dan po mili volji, izboljšaš, popraviš, se opravičiš, zahvališ, ljubiš, itd. Zakaj nam je življenje tako samoumevno?

Hladne glave, pristnih odnosov, kulturno, z vrednotami v ospredju, toplino, ljubeznijo in zavedanjem kaj imamo, krenimo v vsak nov dan!  

p.s: obširna tema, vem. Nisem zajela vsega, vem. Mislim, da ni bistvo kaj nisem zajela, bistvo je, da se vsaj nekoga malo prime zapisano.
Različni smo, super. A vsi se lahko vedemo človeško. ‘’Ljudski’’, kot pravi moj balkanski narod.

Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Muffini

Zakaj se pozabite smejati?

Pita sirnica