Svako jelo ima svoju priču.


Obožavam testo. Ova pogača je mojih ruku delo. Kad god je pravim setim se korena, bakine i dekine kuće, smederevca kako pucketa ... bake kako mesi testo, deke kako "čuva" vatru. Sećam se kako sedi na klupi pored šporeta i priča sa unukama. Šta bi čovek dao, da može, da zaustavi vreme, barem malo, na tren. Kako fali sve to. Dodje čoveku par puta godišnje tako, da bi spakovao kofere i pravac za selo, gde srce vodi. A ne možeš uvek, zato kad god možeš idi. Eto, pogača koja vredi više od svega. Pogača, koja vraća uspomene. Najlepše.  A mi mladi nastavljamo tradicijom. 



900 gr brašna + 100 g za pripremu 
1 kesica suve germe/suvog kvasca 
2,5 dl mleka
2,5 dl vode
1 dl ulja
2 kašike šećera
2 kašičice soli 


Udružiti sve sastojke, zamesiti testo. Pustiti, da odmori barem pola sata, na toplom. 
Podeliti testo na 6 loptica. Svaku razvuči oklagijom u oblik kruga, tj. okruglog pleha, u kojem će se peći. 
Prvu lopticu testa oklagijom, razvuči u krug. Premazati puterom te krug prebaciti na papir za pećenje. Zatim isto to uraditi sa sledećom lopticom testa - znači, razvuči je, premazati puterom pa prebaciti na onu prvu. Tako uradimo sa pet loptica, dakle razvučene i premazane puterom stavljamo jednu preko druge, a šesta, poslednja, se ne premazuje, već se samo razvuče i stavi preko pete. 
Na sredinu staviti čašu ili okrugli model za seckanje testa za buhtle, krofne. Ostrim nožem iseći testo oko modla ili čaše, u krug, na 16 delova. U šolji razmutiti jaje, sa malo ulja i jogurta. Premazati sredinu, posuti semenkama od lana. Ostatak preliti i razmazati po čitavoj pogači. 
Peći na 180-200°, max. 30 min.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Muffini

Zakaj se pozabite smejati?

Pita sirnica