Pita sirnica

Testo. Moja sprostitev.
Ne obupajte, mnogim ne uspe v prvo, šele po petih ali več poskusih. Za testo si je treba čas vzet, kot za prijatelje. Vanj je treba vložiti ogromno ljubezni, nežnosti in strpnosti, kot v zvezi. Potrebno je verjeti v svoje sposobnosti in biti odločen do konca ''projekta'', kot na delovnem mestu. Povem vam, pita is life. Enkrat jo poskusiš z doma pripravljenim testom, ne ješ več s kupljenim.



Za začetek potrebuješ:
500 g moke; 200 ml tople vode; 50 ml olja; 1 čž soli;

* jaz testo delam ''od oka'', zato so tudi sestavine pisane ''od oka''. Saj veste, kaj vam ves čas pravim...delajte po občutku in z občutkom...testo je treba začutit...brez strahu - uporabite roke!

Nadev: mladi sir, kajmak, skuta, kisla smetana, mleko, jajce, sol, olje;
*zopet ne morem količinsko napisati koliko česa...občutek! Osnova/temelj sta mladi sir in kajmak, skuto dodajam po žlicah, prav tako kislo smetano in mleko. Kdaj je nadev prav pripravljen? Jaz gostoto nadeva primerjam z gostoto mase za palačinke, a vseeno gostejši. Na okus mora biti PREslan, zato se ga ne bojte solit. Pri peki se sol porazgubi in boste brez skrbi lahko pojedli odlično pito.

Priprava: v moko daš sol in olje. Postopoma dodajaš toplo vodo in z eno roko konstantno mesiš. Cilj je gladko testo! Sprva testo mesiš v posodi, nato pomokaš delovno površino (miza, pult) in nadaljuješ z mesenjem. ''Testo je potrebno umoriti. Nema veze ako si umorniji od testa, umori ga!'' - to so modre besede tate.

Dobljeno testo razdeliš na poljubno število delov in vsak del oblikuješ v kroglico. Vsako kroglico še enkrat dobro pregneteš - ''smoriš, umoriš'' in jo premažeš z oljem. Kroglice postaviš na krožnik, prekriješ na tesno s plastično/živilsko vrečko, čez to daš še kuhinjsko krpo in pustiš, da testo počiva približno eno uro.



Faza razvijanja/razvlačenja (ne poznam drugega izraza haha)

*delovna površina naj bo jedilna miza. Prekriješ jo s čistim prtom, ta ti pride prav pri končnem rolanju jufkic, saj so te zaradi razvlačenja ekstra tanke. Jaz se res opravičujem za ne slovenske izraze...ne znam drugače haha.

Prvo se kroglice/testa lotiš z valjarjem/oklagijom, pokapaš z oljem in pustiš počivati 5-10 minut. To ponoviš z vsako kroglico.

Faza z rokami: testo razvlečeš/tanjšaš z rokami...od sredine k sebi. Ta del res težko razložim, za začetnike je res ključno, da pogledajo kakšen video, preden se lotijo razvlačenja. Žal mi je, da ga nisem posnela, obljubim pa, da ga naslednjič bom. Držite me za besedo!

Če ste testo razdelili na večje kroglice, potem lahko razvlečeno testo prekrije celo mizo. Tudi, če vam testo med razvlačenjem kje pokne, brez skrbi, pri rolanju se to ne opazi. Stara šola, polna izkušenj, bo rekla, da ne sme pokati haha...ampak za začetnike je to normalno.



Nekateri na jufko dajo nadev zgolj ob robovih, jaz dam nadev po celi jufki, pita ni pita, če ne kipi od sočnega nadeva! (jufka/testo...naj vas besedi ne zmedeta; iz testa preidem k jufki, po fazi razvlačenja/tanjšanja...naj bosta besedi za vas sinonima)
S prtom si pomagaš pri zavijanju/rolanju...prvo zaviješ štrleče robove proti notranjosti, čisto malo, nato začneš z zavijanjem/rolanjem testa...da dobiš obliko rolade/kače. Dobljeno ''kačo'' zaviješ v obliko polža.

Dobljene polžke položiš na peki papir ali naoljen pekač. Premažeš jih z jajco in pečeš na 200 stopinj, 30 minut.

Preliv (čez pečeno pito): zavreš mleko, 1-2 JŽ kajmaka in sol. Preliješ čez pečene pite oz. jih postrežeš z navadnim jogurtom.
''I navališ!''

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Muffini

Zakaj se pozabite smejati?

Naj starostniki ne bodo breme ...