Za prijatelje si je treba čas vzet ...

... se poveselit, kaj dobrega pojest in najljubše vino spit. :)

Obožujem dobre žurke, petkove ali sobotne, ampak nič ne prekaša večerov, ko za mizo sedejo sorodne duše in pozabijo na čas, skrbi in nebuloze.

Po navadi vsak nekaj pripravi, v tem je čar, saj nam svoj okus predstavi in nas k odkrivanju česa novega povabi. Všeč so mi spontanost, slučajnost, presenečenja, a včasih je treba ljubiti rutino, ki te napolni z neko toplino. To so te ''house party'' variante, kjer človek uživa v krogu svojega team-a, ob dobri glasbi, smehu, hrani in pijači.

Tokrat smo se priprave lotile tri dekline, ki smo identične energije. Slavimo vedno, tudi če ni nekega posebnega razloga, me dnevno slavimo življenje, odganjamo od sebe negativo in nepotrebno breme.

''Ma ne dovolimo, da nam karkoli uniči veselje.''

POPOLDANSKI POSLADEK

Glavno vlogo je igralo grozdje...





















Kozarec Traminca in rdeče grozdje oblito s čokolado (ideja moje Kaje):
*grozdje umiješ, ga obrišeš (mora biti suho); na vodni pari stopiš temno čokolado (eno celo tablico in pol) ter dodaš žlico kokosovega olja; odstaviš, ohlajaš, naj doseže sobno temperaturo; pripraviš si pekač, daš nanj peki papir; grozde potapljaš v čokolado in jih daješ na pekač; pustiš, da se čokolada strdi in že je nared za uživanje ob kozarcu dobrega, najljubšega vina;

- najboljše je grozdje brez pečk. :)

VEČERJA (Kaja in Nina združita moči)

...''finger food'' ali po domače ''z rokami jej!''... 

*Domače tortilje

po receptu Ane Žontar Kristanc: http://www.aninakuhinja.si/2011/01/domace-psenicne-tortilje/




* ''Dodatki...''







... tunin namaz: 2 tuni, 2 žlici kisle smetane, malo majoneze, dva stroka česna, malo masla, kisle kumare, jajčka ali dve...mix it...namaz je ready, daš ga v hladilnik
Pri namazih ni pravil, delaš po občutku in okusu.
... čičerikin namaz (ni veganski): 2 pločevinki čičerike (kuhane), korenček (lahko surov ali ne), 2 stroka česna, sezamova semena, olivno olje, kisle kumare, eno jajce, stisneš pol limone, sol, poper, mleta rdeča paprika, 3 žlice navadnega jogurta...mix it...v hladilnik do večerje. :)
... narežeš različne vrste sira, izbrali sva ovčji sir, mocarelo in edamec.
... sladek češnjev paradižnik in olive.
... trdo kuhana jajca.



... seveda brez vina ne gre. :)



KO PRIDE POLNOČ ... (moja Timeja namesto čopiča vzame nož) :)

*Brezglutenska torta iz rdeče pese

2x rdeča pesa (surova), 200 g temne čokolade (60%), 3 jajca, približno pol skodelice kokosovega sladkorja, 4 žlice riževe moke, 4 žlice ajdove moke, 1x bourbon vanilin sladkor, pol žličke sode bikarbone, par žlic kakava v prahu, 1 žlička kokosovega olja;




Prvo zblendaš rdečo peso in čokolado, do zemljaste teksture ter dodaš še ostale sestavine. Zmes daš v pekač, pred tem vanj položiš peki papir ali pa ga dobro namažeš, da se biskvit med peko ne prime.
Timeja je biskvit pekla na 165 stopinj C, ventilacijsko, 23 minut.





Ko je biskvit pečen, ga ohladiš, nato na pari raztopiš malo temne čokolade, dodaš kokosovo olje in začimbe za medenjake, za boljši okus. To preliješ čez biskvit, seveda ne vrelo. Naj se zgornja plast sprva strjuje na sobni temperaturi, nato daš torto v hladilnik. Po vrhu lahko posuješ čokoladne ostružke. :)









Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Muffini

Zakaj se pozabite smejati?

Pita sirnica