It's burger time! Turkburger 🍔

Od kod ime Turkburger? Ker sem uporabila puranje meso ✏ puran po ang. turkey in nastal je  TURKBURGI. 😂😍

🍔🍔🍔

Kadar se odločim za ''junk food'' vedno izberem hamburger ali pizzo. Ampak tudi to lahko pripravimo na zdrav, manj masten, manj kaloričen način.



Kaj potrebuješ?
*puranji zrezki (500 g), *začimbe za marinado (po želji), *solata, *rukola/motovilec, *sir/mocarela,  *testo za burger kruhke (spodaj sledi recept), *krompir, *jajca, *slaninica (domača, bosanska), *jogurtov preliv (spodaj napišem recept), *mix semen za posip;


PRIPRAVA BURGER KRUHKOV:
V posodo daš 200 g moke, 1 ČŽ suhega kvasa, polovico  ČŽ soli, 1 dcl mlačnega mleka, 4 JŽ jedilnega olja; ... prvo vse sestavine premešaš s kuhalico, nato pregneteš z roko. Posodo s testom prekriješ z živilsko folijo in pustiš, da testo počiva 40 minut. Ponovno pregneteš testo, nežno, cca. 2 min. Testo razdeliš na poljubno število kosov, vsak kos pregneteš in ga oblikuješ v kroglo. Lahko pečeš v pekaču za muffine (pekač premažeš z oljem in vsako kroglico položiš v svoj predalček) ali pa v navadnem pekaču, obloženem s peki papirjem. Kruhke v pekaču premažeš (po vrhu) z jajčnimi beljaki, maslom ali oljem. Po želji posuješ semena. PEČEŠ na 175-180 stopinj, cca. 25-30 min. Ko jih daš iz pečice je super, da jih prekriješ z mokro krpo, saj tako ostanejo mehke, puhaste. Če pa si povrhu posul/a semena, bo prekrivanje s krpo oteženo, saj bi semena padla s kruhkov.
Jaz sem delala za tri osebe in dobila točno tri srednje velike kruhke. Če delate za večje število ljudi, povečujte maso.
Recept za kruhke by Sašina kuhinja.

PEČEN KROMPIRČEK: krompir olupiš, opereš in narežeš na kroge (srednje debeline). Na osebo dam dva srednje velika krompirja, če ne želim, da ostane še za kasneje. 😀 Krompir sem dala na peki papir, ga solila, posula s česnom v prahu in pokapala z olivnim oljem (kar precej). Pekla sem ga prvih 30 minut na 200 stopinj, vse ostale minute pa na 180 stopinj. Če krompirja predhodno ne skuhate, bo sama peka trajala dlje, tudi do uro, odvisno od krompirja. Spremljajte barvo in vsake toliko poskusite. Eden manj se ne bo poznal. 😜

PRIPRAVA MESA: kupila sem večje zrezke in jih prepolovila. Pred tem jih seveda sprala pod vodo, dala na papirnate brisačke, da popivnajo odvečno vodo in jih marinirala (sol, mleta sladka paprika, mešanica začimb za piščanca, limona, med, timijan). Meso naj marinirano počiva v hladilniku vsaj 30 minut, če ne marinada nima smisla. Tik pred kosilom jih vzamete iz hladilnika in na natur način popečete v ponvi. Pri meni ne gre čisto natur, ko zadeva burgerje, pa sem po tem popekla še malo domače, bosanske slaninice. Okus je much better. 😇😍😍

PRIPRAVA JOGURTOVEGA PRELIVA: jogurt (polovička), 2 JŽ krem sira, pest naribanega sira, svež česen, peteršilj, drobnjak, soliš in popraš po potrebi; lahko dodaš še malo limoninega soka, za svežino. Vse sestavine daš v blender in preliv je narejen.

... VMES narežeš sir/mocarelo, opereš solato, rukolo/motovilec, skuhaš jajca.


... FINISHIRANJE
Prerežeš kruhek, na spodnji del daš jogurtov preliv, list solate, rukolo/motovilec, zrezek, sir, jogurtov preliv in ''pokriješ'' z vrhnjim delom kruhka.
Serviraš pečen krompirček, trdo kuhano jajce, rukolo/motovilec kamor položiš puranji zrezek, narezan na trakce in preliješ s prelivom.
Uporabite svojo domišljijo, freedom. 💓


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Muffini

Zakaj se pozabite smejati?

Pita sirnica