Nisem strokovnjak za prehrano, lahko pa iz izkušenj povem ...

... vsi smo že siti objav, kako bo človek s pripravo enega samega napitka zdrav, kako s posebno dieto do ravnega trebuha in bog ne daj, da poješ (v celem dnevu) malo kruha. :) Jaz pa pravim: ''ljudje smo različni in ne pusti, enolični. Zakaj bi si v vseh stvareh sledili kot ovce v čredi, če pa lahko z malo lastnega razuma in poslušanja telesa, ustvarimo jedilnik primeren sebi.'' 
Uravnoteži misli in telo, želodec in glavo... 

Jutro začnem tako: v vodo (2dcl) dam 1 zvrhano žličko mletega indijskega trpotca (vsebuje veliko količino vlaknin, ki so topne), premešam, počakam minuto ali dve in ''napitek'' je nared. :)  











Moj najljubši zajtrk od ponedeljka do petka: 

Porridge (ovsena kaša)

* v kozico dam 2 dcl ovsenega mleka in vmešam 5 žlic ovsenih kosmičev. Jo pristavim na štedilnik, čakam da mleko zavre, zmanjšam in na light ognju pustim še minuto ali dve (ob konstantnem mešanju). Odstavim. Počakam, da se čisto malo ohladi in zgosti. Iz kozice nastali porridge prestavim v svojo ''zajtrk skledo'' in pretiravam z dodatki - narežem sadje, dodam kosmiče (najrajši domačo granolo), žličko medu, žličko arašidovega masla, cimet, mleta lanena semena/chia semena...po želji..in vse dobro premešam, da se okusi povežejo. Zajtrk je zdrav in pušča občutek sitosti še kar nekaj časa. 

ali 

* v smoothie maker dam banano, jogurt, mleta lanena semena/chia semena, cimet, ovsene kosmiče. Mix it. Iz smoothie posode v skledo, čez potrosim malo kokosa in dodam domačo granolo/kosmiče ... 

















... sigurno se kdo vpraša kje je smoothie? Jaz ga po navadi pripravim za malico, pa še to ne vsak dan. 
*Uporabim poljubno sadje (sveže ali iz skrinje), vodo ali ovseno mleko, cimet, kokos, ovsene kosmiče, lanena/chia semena, ... za dodatke načeloma velja - 'sky is the limit'', a naj vas ne zavede, pazite na sladkorje. 

ali pa pripravim ... 

*Green smoothie. Detox smoothie. (tem bom posvetila več časa v eni od prihajajočih objav, obljubim) 

...moj jutranji napitek je kava, vedno, saj sem pravi coffee lover. Kadar pa me čaka naporen dan, dan poln stresa in obveznosti, pa si rajši pripravim čaj, da je vsaj želodec lažji, če glava ni. :) 


... ko ni dovolj časa (beri: ne vstanem pravočasno), moj zajtrk zgleda takole: 



VIKEND!! 

Okusno, domače, drugače ... vrne te v otroške čase. :) 



Ob petkih se pogača zamesi, čez noč počiva, na sobotna jutra pa se the best vonj po hiši širi...te prebudi, z veseljem vstaneš in se ne vlečeš po vseh štirih. :) 

(pogače so moja ljubezen, z receptom vam v prihajajoči objavi postrežem <3) 

*dodatki:
...(domače) salame ali sir
...domač namaz, najrajši tunin, jajčni ali čičerikin (o tem vam še povem)...
...ali pa pripravim jajčka na 1001 način. 

... če si sladkosned, brez Nutelle seveda ne gre. :) 






... če za pogačo časa ni, se pa ''uštipke'' pri nas naredi ... včasih bili so babičina domena, a ker je recept iz glave pobegnil in ni več toliko moči, da bi ob štedilniku stala, je štafeto našemu tatkotu predala. Recepta vam ne morem razkriti, saj je originalen, naš. Zapisujte si stare recepte in naj vas vsak zalogaj v lepe čase, ki jih najbolj pogrešate, ponese. <3 














Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Muffini

Zakaj se pozabite smejati?

Pita sirnica