Solatna politika in majhna kritika :)

Solatni krožnik je lahko kosilo ali zgodnja večerja, lahko ''gre za med'', lahko pa je najbolj osovražen obrok, še sploh, če ima človek na hrano preveč ozek pogled. 

V restavraciji solatnega krožnika po navadi ne naročim, saj za to napihnjeno ceno premalo hranljivih sestavin dobim. Pa tisti, ki me poznajo vedo, da pri hrani ne šparam, za hrano mora vedno bit' in
vedno  je treba k najkvalitetnejši robi težit. 😉

Zakaj jem solatne krožnike le doma? Njihova priprava se mi zdi enostavna in predvsem zabavna…režeš, dodajaš, mešaš, začiniš…tu ne moreš nič pokvarit, pol dela pa prihraniš, če že večer prej si kaj pripraviš. Bolj pisan je krožnik, bolj je privlačen…spet ponavljam, ne bodi enoličen, kuhinja je prostor, kjer si lahko svoj in drugačen. 











Ne maram primitivnih ljudi tipa ''kaj spet ješ to travo'', a v resnici pojma nimajo koliko truda in ostalih, slastnih sestavin je vloženih v pripravo. Spoštuj okus vsakogar, nekdo ima raje zelenjavo, spet drugi meso…ne delaj iz tega nepotrebno debato ali galamo. Ne želim vplivati na nikogar, a skoraj polovico leta sem na veganski hrani in moram vam priznati, da se človek odlično počuti in nauči nadzorovati konzumacijo v vsem tem izobilju, ki nam ga prehranska industrija nudi.







Solatni krožnik je lahko zdrav ali manj zdrav, to je odvisno od sestavin (domače ali ne, sezonske ali ne) ter vseh dodatkov, ki jih radi pojemo zraven. A še vedno sem mnenja, da je tudi manj zdrav solatni krožnik boljša vrsta ''fast food-a'' od tiste, ki se nam jo na trgovinskih policah ali na jedilnih listih v restavracijah ponuja.








Na slikah imate par idej...lahko je surovo, popraženo, kuhano, pečeno...naj bo s srcem pripravljeno in pojedeno. Poleg različnih olj in kisa, se zelo dobro prileže doma narejena polivka. 

Mojih top 4:

1.) limona, česen, voda, sol, poper, sezamova pasta (ali tahini; Mercator jo ima vedno na zalogi); 
2.) špinača, česen, mandlji, bučke, olivno olje, jabolčni kis, sol, poper; 
3.) olivno olje, balzamični kis, dijonska gorčica, sol, poper; 
4.) grški jogurt, česen, zelišča, sol, poper; 


''JA, oči so tko narete, da ne prenesejo 'puščave' in diete. Zato pa z zdravim dressing-om lahko solato okrasiš in ljubezen do zelenjave spodbudiš. Vse je v okusih jaz pravim.'' :) 





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Muffini

Zakaj se pozabite smejati?

Pita sirnica